Jdi na obsah Jdi na menu

Pád do ledové vody

9. 11. 2015

Za prvé nezmatkovat. Hlavní je se dostat z vody, V tom vám může pomoct batoh který hodíte na břeh a použijete jako oporu kterou se vytáhnete. Když se vám podaří dostat z vody nestoupejte si, odplazte se na místo kde není led a kde se můžete bezpečně postavit. Teď máte přibližně 5 minut než dojde k podchlazení, Sundejte ze sebe urychleně všechno mokré oblečení, nebo vám přimrzne ke kůži. Vyválejte se ve sněhu (ten z vás vysaje vodu) jestli máte nějaké suché oblečení, oblečte jsi ho, Jestli máte termoregulační folii omotejte si s ní suché oblečení a na ní si navlečte mokré. To však musí být perfektně izolované od těla folii. Dělejte neustále pohyb, Ohřejte se nad ohněm, usušte si mokré oblečení a když je to potřeba vyhledejte pomoc. 

Když pomáháte člověku který spadl do vody, rozhodně pro něj neutíkejte. Sežeňte dlouhý klacek nebo lano. Lehněte si na led. Vytvořte s ostatními řetěz a šoupejte se k tonoucímu. Hodíme mu lano nebo podáme klacek. A v řetězu ho vytáhneme. Když ho dostanete ven z vody, odplazte se i s ním zpátky do bezpečí kde provedeme první odstavec. S tím že mu se zahříváním budeme pomáhat vlastními těli. S podchlazeným něák zvlášť nemanipulujeme, namasírujeme, jednáme jako při poranění páteře. Podchlazeného nesmíme nechat o samotě, vlivem zmatení hrozí pád a omdlení.  

Další postup je podle stádia podchlazení

A.     Při zachovaném vědomí (1. stadium): podávání horkých oslazených nápojů, bez  alkoholu, sledovat dýchání a oběh, nepodávat léky, případně Hiblerovy horké zábaly
B.     Při bezvědomí (2. stadium): Hiblerovy horké zábaly, sledovat dýchání a oběh
C.     Při zástavě dechu a/nebo dýchání (3. stadium): umělé dýchání a srdeční masáž až do příletu vrtulníku.

Hiblerovy horké zábaly na hrudník a na břicho. Prostěradlo přeložíme 5x, polijeme horkou vodou a přiložíme na spodní prádlo. Přes zábal příjde svetr a bunda. Zábal kontrolujeme a měníme hned jak začne být vlažný.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář