Jdi na obsah Jdi na menu

Orientace v přírodě

9. 11. 2015

- Základ orientace s mapou a kompasem. Pro většinu lidí je to učivo základní školy. Vím však že něktěří lidé to dodnes neovládají proto to v krátkosti připomenu. Kompas dáme do rohu mapy, tak aby s okraji mapy svíral přesně úhel 90. Poté otáčíme mapou i s kompasem do doby než nebude ručička směřovat přímo na vrchol mapy a nebude se na kompasu překrývat s vyznačeným severem. Na mapě je sever vždy nahoře... Takže teď víme že ať půjdeme kamkoliv... půjdeme stejným směrem i na mapě
 

- Určování podle hodinek. Pozor jiné na Severní a Jižní polokouli. Na severní, to je ta naše, namíříme malou ručičku na slunce. Pomyslně uděláme přímku středem úhlu který svírá malá ručička spolu s dvanáctkou. Přímka bude ukazovat na jih Když je letní čas je třeba přidat hodinu. Takže to bude pomyslná přímka mezi malou ručičkou a jedničkou. Na jižní polokouli je to pouze obráceně. Namíříte dvanáctku na slunce a uděláte pomyslnou přímku mezi malou ručičkou a dvanáctkou. Ta nám ukáže opět jih.
 

-Ráno si přivstaňte a uvidíte krásně přesně označený východ. Večer naopak můžete s jistotou sledovat západ
 

-Dá se zmagnetizovat kov, třením například o hedvábí nebo vlasy pouze v jednom směru. Po té položíte kus drátku či jehlu na list, který plave v něáké kaluži. Když bude kov dostatečně zmagnetizovaný, měl by se stále otáčet jedním směrem a to na sever.
 

- Stromy jsou na Severní polokouli většinou více obrostlé mechem a lyšejníky na jižní stranně na Jižní polokouli je to naopak. Letokruhy stromů jsou na severní stranně vždy hustší. Tento jev však selhává na kopcích a stráních, kde vlivem větru nepůsobí přírodní síly tak směrodatně. Slunečnice se otáčí za sluncem, i když slunce nevidíte. Mraveniště mají příkřejší stranu na severu. 
 

-Kostely stojí vždy hlavními dveřmi na Západ. Oltáře na východ

-Podle Polárky. To je ta hvězda která tvoří poslední rukojeť malého vozu. Můžeme jí najít tak že si spojíme dvě přední hvězdy u velkého vozu ( ty které tvoří předek) a povedeme jimi přímku nahoru. Narazíme na Polárku od které povedeme přímku dolů. A tam máme sever

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář