Jdi na obsah Jdi na menu

Co sebou na hory

8. 11. 2015

Co sebou na hory? Pro většinu lidí co už na horách byli je to úsměvná otázka. Pro ty článek vůbec není. Článek je spíše pro ty co jsou začátečníci a mají před sebou první vícedenní tůry po horách. Nejde o vybavení na zimu. Následující článek je čistě o turistické stránce věci. Nejde o survival v horách

Začal bych tedy botami. Je velice důležité aby vám boty perfektně padli. Nejlepší aby jste je měli vychozené. Když si koupíte boty např týden před tůrou, choďte v nich často klidně i doma. Pád dnů před tůrou by jste však nohám měli dát odpočinek. Počítejte ale i tak že z týden nových bot si něáký ten puchýř odnesete. Boty by měly být rozhodně kotníkové. Bláznů v teniskách nebo sandálech pro které letěl vrtulník když si vymkli kotník bylo dost. Nejlepší varianta jakou můžete zvolit jsou celokožené. Nevyplatí se v botách šetřit. Jde o komfort nejdůležitějšího nástroje jaký budete na horách používat.

Kalhoty já osobně nosím klasické české maskáče. Jejich nevýhoda je však že jsou těžké. Proto rozhodně není na škodu připlatit si a pořídit si kvalitní turistické kalhoty. Měli by jste mít něáké náhradní lehoučké pro případ že vám hlavní zmoknou. Někdo nosí šusťáky já nosím lehoučké celkem nepromokavé kalhoty pod které bych si v případě že bych byl přinucen si je vzít musel zdřejmě navlíct ještě termo spodky. 
Bavlněná trička na horách okamžitě propotí skrz na skrz. Doporučuju si sebou vzít funkční trika a alespon jedno termo. Pár bavlněných si pro případ nouze či zimy můžete nabalit také. Já vozím na 3 dny 2 bavlněné 1 funkční a 1 termo.

Mikinu by jste si měli vzít podle počasí. Když má být večer pod nulou radši si k lehké mikině nabalte ještě svetr. 
Jako vrchní vrstvu používám softshellovou bundu. Není však zcela nepromokavá proto sebou nosím v batohu i pončo ze kterého se dá v případě nouze postavit i přístřešek. Klasickou celtu na hory nenosím. Proti dešti mě mnohem líp ochrání pláštěnka a celta váží několik kilo a to se hodně pronese. Softshell také není zcela větruvzdorný proto se hodí mít někde smotanou i klasickou větrovku. 

Náhradní spodní prádlo považuji na 3 dny za zbytečnost. Pokud nejste dítě štěstěny můžete si jej pro případ vzít stačí ale jeden kus. Za to ponožkama určitě nešetřete a na každý den si nabalte minimálně jedny tlusté a jedny tenké.
V noci je na hřebenu pořádná kosa. Cokoliv vytáhnete ze spacáku vám hned omrzne. V noci si proto beru na hlavu plátěnou kuklu 3 dírovou. Když je ráno zima můžete si jí srolovat na hlavu i jako klasickou čepici. Jinak jako pokrývku hlavy používám kšiltovku která se mi velmi osvědčila. Jako ochranu proti slunci si vemte i sluneční brýle. Opalovací krém je také dobrá věc vzhledem k tomu že na horách slunce opaluje i přes mraky. Můžete si sebou nabalit i lehké rukavice. Když je přes den nepoužijete, tak v noci za ně rádi budete. Nosím sebou také palestinu. Když se jde tak jí mám kolem krku proti větru a chladu, Taky jako takovou hadru na pot. Když vás řežou popruhy můžete si je s ní vyložit. A v noci si jí v případě nouze můžete obalit kolem hlavy.

Spacák si sebou vezměte rozhodně teplí. Ale zase né s komfortem -20 to by jste se upekli. Já používám originál vojenský, je sice velký jako kráva ale když ostatní mrznou nalepení na sobě, mě je většinou teplíčko. Karimatku nosím samonafukovací ale určitě to není nutnost. Jde spíš o moje pohodlí jinak je docela těžká, možná ale zabere o trochu míň místa.
Pokud jde o jídlo za těch pár tůr co mám za sebou jsem se naučil že to je to co by se mělo řešit nejmíň. 3 denní pochod by zvládl každý člověk i bez kousku jídla. To my ale dělat nebudeme takže co na 3 dny sebou? Zapomeňte na konzervy. Jsou těžké, velké, většinou se nesní a musíte táhnou plech domů. Já si sebou beru 2-3 paštiky majka, půl nějakého celozrnného chleba. Takový ty co jsou spíše jak musli tyčinka. 10cm široký kus vysočiny, Kus sýra, alespoň 7 tyčinek nějáké oplatky... většinou to bude tak že si dáte dole tyčinku, vyběhnete na kopec, sejdete ho a dáte si zase tyčinku. To je všechno jídlo co si beru na 3 dny. Musíme ale také zvážit jestli budeme obědvat i někde v chatě. S mým jídlem co jsme vám popsal by to alespoň jeden oběd v chatě chtělo. 

Další je voda. Tady je velice důležité naplánovat si trasu. Zjistit kde jsou prameny a kde bude možnost nabrat voda. Naposledy když jsme šli hřebenovku v Tatrách tak jsme tu možnost neměli celý den a jednu noc. Každej jsme sebou nesli asi 4 litry. Jeden člověk myslím 5 a vystačili jsme tak tak... Čistá voda není moc vhodná. Nedá vám žádnou energii. Když jsi vzpomenu jak jsem si ráno dal loka ze zbytku sladké fanty. To mě vydrželo snad půl dne. Opravdu se hodí mít sebou třeba litrovku Koli ze které si budete občas cucat. No každopádně minimálně dvě 1,5 litrové láhve s pitím by jste mít měli. 

Vůdce výpravy by měl mít sebou samozdřejmě mapu a buzolu. Všichni by měli mít nabité telefony. Sebou si vemte i papírové ubrousky. Hodit se bodou u vlhčené. Určitě sebou nůž, pokud chcete i malou lžičku na paštiky atd. Alespoň jeden z výpravy by měl mít podrobnější zdravotnické vybavení. Náplasti každý sebou, radši více než méně. Trekové hole. Dřív jsem si je sebou bral ale dnes už je nechávám doma. Při výstupu vám zas tak nějak nepomáhají. Při pohybu na hřebenu také né, jenom jsem je vždycky zbytečně pronesl. Při sestupu vám pomoct můžou ale já mám radši volné, připravené ruce. 

Poslední věc je čistě na vás a jsou to koníčky. Jestli si chcete sebou táhnout foťák, dalekohled, kameru, to je na vás. Vždycky však zvažte jestli nebude batoh moc těžký a jestli takovou váhu unesete a budete držet tempo s ostatními.
Tohle je návod pro tůru v horách... Nikoliv na trampování. Proto tady nepíšu nic o ešusu, vařiči, plecháčku, stanu apod... Na hory se nic takového nebere. Většinou se musí Bivakovat tajně, Ráno v 5 už musíte být v pohybu, vaření nebo snad dělání ohně nepřipadá v úvahu. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář